REHBERLİK - SINAV GRUBU VELİSİ OLMAK - Esenyalı Fen Bilimleri Kurs Merkezi - Özellere Özel - Pendik/İSTANBUL

SINAV GRUBU VELİSİ OLMAK

SINAV GRUBU VELİSİ OLMAK

Değerli Fen Bilimleri Velilerimiz, 

Her yıl Türkiye’ de milyonlarca genci ve ailesini etkileyen üniversiteye giriş sınavı/ liseye giriş sınavı, psikolojik etkileri açısından son derece önemli bir sınavdır. Yaşadıkları stres ve belirsizlik, onların endişelerini daha da yoğunlaştırmaktadır. 

Elbette üniversiteye hazırlık süreci sadece gençleri değil, aileleri de psikolojik olarak etkileyen bir süreçtir. Aslında sınava aileler de gençlerle birlikte hazırlanır. Bu dönemde ailenin, gencin sıkıntılı olduğu zamanlarda yanında olduğunu hissettirmesi önemlidir. Sürecin her anlamda sağlıklı yürütülebilmesi için sizlerle ortak adım atmamız da oldukça önemlidir. Öğrencinin, ailenin olumlu yaklaşımına en fazla ihtiyaç duyduğu sınav öncesi dönemde, faydalı olacağını düşündüğümüz bazı önerilerimiz olacak. 

UYKU VE BESLENME DÜZENİ

Çocukların uyku ve beslenme saatleri okulun başlama saati dikkate alınarak düzenlenmelidir. Yeterli uyku ve sağlıklı beslenme, yeni normale uyum sürecinde kaygı ve endişenin yönetilmesine olumlu katkı sağlayacaktır. Düzenli beslenme ve kaliteli uyku başarının temel taşlarından biridir. Gün içinde uyumaktan ve geceleri ders çalışmak için uyanmaktan kaçınmak gerek. Yatağa telefonla, bilgisayarla, tabletle girme alışkanlığı bırakmak gerekir.

SAKİN VE HUZURLU BİR EV ORTAMI 

Sınava hazırlık döneminde, sakin ve huzurlu bir aile ortamına sahip olan gençler daha verimli ve sakin bir sınav döneminden geçeceklerdir.

CESARETLENDİRMEK

Onun başarısını arttırmak için yapılan eleştiri, yargılama ve kıyaslamalar onu daha çok kaygılandıracaktır.  Bunun yerine onu cesaretlendirmek, olumlu davranışlarını takdir etmek, ona olan güveninizi göstermek, verimli çalışma ortamını yaratmak, kendi gücünü fark etmesini sağlamak, onun başarısını daha da arttıracaktır. 

OLUMLU İLETİŞİM DİLİ

Bu dönemde çocuğunuzla iletişiminize bir kat daha fazla dikkat etmek gerekmektedir. Gerek yaşı gereği gerekse de içinde bulunduğu sınav sürecinden dolayı iletişimde geri çekilmeye en fazla ihtiyaç duyduğu zamanlardan biridir. Kendi başlarına kalma ihtiyaçlarına saygı göstermek gerekir. Emir vermek, yönetmek, tehdit etmek, gözdağı vermek, yargılamak, eleştirmek, suçlamak en büyük iletişim engelleridir. Çocuğunuzu can kulağı ile dinleyin. ‘Sen dili’ yerine ‘ben dili ‘kullanmanız etkili olacaktır. 

 

ESENYALI FEN BİLİMLERİ – REHBERLİK SERVİSİ 

Psk. Dan. Nazlı KILIÇ